ankarada bahce duzenleme nasıl yapılır


Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Ankara’da Havalar ısınmaya başlar başlamaz kışın unuttuğumuz bahçe konulu hayallerimize yeniden döneriz. Uzun zamandır el sürülmemiş olan bir bahçeyi adam etmeye kalkışınca yapılacaklar listesinin uzunluğu göz korkutabilir. Yeni çiçekler ekmek, bir dinlenme köşesi oluşturmak belki ufak bir çeşme eklemek derken işler çığırından çıkabilir. İşte bu yüzden bahçenizi düzenlerken size yardımcı olacak ufak bir yol haritası oluşturalım dedik.


   




Ankara Bahçe düzenlemeye karar verdiyseniz elinize bir tırmık alıp bahçeye çıkmadan önce önce kalem kağıda sarılmalı ve bir plan yapmalısınız. Bahçenin bir krokisini çizip yapmak istediğiniz düzenlemeleri bu taslağa eklemelisiniz. Yanına bir de ihtiyaç ve yapılacaklar listesi eklemeniz en idealidir. Bu makaleyi okuduktan sonra planın neleri içereceği hakkında epey fikir sahibi olacaksınız, merak etmeyin. Sırasıyla bu içeriğe bir bakalım.



Ankara’da Olmazsa olmazları belirleyin: Bahçede havuz, gölet, minik heykeller, çeşme, yemek masası, salıncak, çiçek yatakları ve hatta bir de sebze köşesi olsa hangimiz hayır deriz? Ancak bahçenin büyüklüğü daha doğrusu küçüklüğü çoğu kez elimizi kolumuzu bağlar. Öyleyse bir eleme yapılmalı. Bahçenizde vazgeçemeyeceğiniz öğeler neler? Kimisi mangal keyfinden vazgeçemez kiminin de hayali bahçeye bir hamak kurmaktır. Seçimlerinizin birbiriyle uyumuna da önem verin.



Ankara Küçük bahçeler için hayal gücünü çalıştırmak gerekir. Küçük bir yürüme yolu, sebze ve çiçek ekebileceğiniz köşeler, bir dinlenme bankı veya bahçe pufları gibi pek çok seçeneğiniz olduğunu unutmayın. Bahçeniz küçük olsa da yapabileceklerinizin çokluğu sizi şaşırtacaktır.

Ankara Bahçede nelerin yer alacağına işin başında karar vermek maliyeti de düşürür. Plansız olarak bir yapı markete girip sevdiğiniz her şeyi arabaya atmaya başladığınızda gereksiz ya da bahçenize uygun olmayan şeyler alma riskiniz büyüktür.



Ankara’da Bahçeyi tümüyle ele alın: Bahçe krokisi bu adımda oldukça öne çıkıyor. Çiçeklerle donattığınız avlunuzda elinize bir gazete alıp bahçede keyif yapmaya yer kalmadıysa, düzenlemede sorun var demektir. Bahçenin büyüklüğüne göre bitkilere olduğu kadar kendinize de yer açmayı unutmayın. Masa sandalye, oturma bankı, yemek masası, küçük masa, şezlong benzeri pek çok oturma gruplarından sizin yerinize uygun birini seçebilirsiniz.



Ankara Bahçede toprak yerine sert zemin kullanmayı istiyorsanız düz beton yerine daha farklı tasarımları deneyebilirsiniz. Çakıl taşları, basamaklar ve kaldırım taşı gibi seçenekler aklınızda olsun. Çeşitli bahçe fotoğraflarını inceleyerek küçük bahçeler için bile oldukça yaratıcı çözümler olduğunu görebilirsiniz. Bu tip kombinasyonlar bahçeyi sıcak ve doğal gösterir.

Ankara’da Bahçe duvarı ya da çitlerinizi de düzenlemenin içine katmayı unutmayın. Sarmaşıklar ya da çeşitli aydınlatma ürünleri ile bahçenizin duvarlarını bu oyuna dahil edebilirsiniz. Aplikler, aynalar hatta resim çerçeveleri asmanız mümkün.



Ankara Bahçe planını çizin: Bu yazının girişinde size kroki çizmeniz gerektiğinden söz etmiştik. İşte şimdi tam zamanı. Yukarıdaki adımlarla ilgili yeterince kafa yorduysanız düşündüklerinizi artık kağıda dökebilirsiniz. İşler hızlı ve düzenli ilerler. Yukarıdaki kadar ayrıntılı bir kroki şart değil. Bahçeyi gözünüzde canlandırabilmeniz yeterli.

Sade ve tutarlı bir tarz seçin: Renk şemasını ve temanızı sade tutun. Farklı tarzlara ait birçok şeyi aynı bahçeye koymak kalabalık yaratır. Plastik masa, ahşap sandalye, spot ışık, parlak kumaş birlikteliği gibi birbiriyle örtüşmeyen ve bahçede kaos yaratacak bir gruptan kaçının. Bir bahçenin dinlendirici, ferahlatıcı olması gerekir. Doğada sık rastlanan renkleri ve doğal malzemeleri kullanın.



Ankara’daki Bahçenizi aydınlatmak için dış mekanlar için üretilmiş LED lambalardan faydalanabilirsiniz. Bu şekilde elektrik faturasına da fazla yük bindirmemiş olursunuz. Bahçe aydınlatma ürünü satın alırken geceleri bahçeyi kullanıp kullanmayacağınız sorusu önemlidir. Sadece güvenlik amaçlı ve yolunuzu bulmak için lamba satın alıyorsanız bahçeye büyük bir aydınlatma direği yerleştirmeniz gerekmez.



Ankara’da Bahçenin bittiği yere dikkat çekici bir öğe koymak gözlerin otomatik olarak bu noktaya kaymasını ve bahçenin daha geniş görünmesini sağlar. Bahçenin sonuna bir heykel, çeşme, taş duvar vb ekleyerek böyle bir odak noktası yaratılabilir. Yukarıdaki örnekte saksılı kapı ve büyük küp odak noktasına güzel birer örnek oluşturuyorlar.

Ankara Bahçenizi düzenlerken yeni bitki ve sebzeler ekmek istiyorsanız, bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi başlıklı makalemizde bulabilirsiniz.

Ankara’da Bahçe Nasıl Kurulur?


Gözünüzde parlak renkler, domates dalları ya da yabani çiçek yatakları canlanabilir. Ancak ilk kez bahçe kuranların ufaktan başlaması gerekir. Bir çiçek bahçesi için kapıya yakın ya da pencereden görünen bir alan seçin. Bahçenizi sık sık görebileceğiniz ve tadını çıkarabilceğiniz bir alana kurmanız daha iyi olur. Bu şekilde bahçeyi büyütmek için hevesiniz de artacaktır.


   




Bahçenin Koşulları

Ankara’daki Bahçeye ekmek istediğiniz özel bir çiçek ya da bitki varsa bu bitkinin büyüme koşullarını bilmeniz önemli. Ardından sizin bahçenizin bu koşullara uygun olup olmayacağını gözden geçirebilirsiniz. Örneğin sebzeler günde en az 6 saat güneş ışığı almalıdır. Aynı durum aslında pek çok bitki türü için de geçerlidir. Bahçeniz gölgede kalıyorsa, bitki türlerini de ona göre seçmeniz gerekir. Neyse ki az ışık isteyen bitkiler de vardır!
Güneş ışığı dışında bahçe için ayırdığınız alanı rüzgar ve insan, hayvan trafiği açısından da değerlendirin. Ayak altında bir bahçe çok çabuk bozulabilir.



Toprağın pH Değeri

Ankara’daki bahçenizdeki Alanı belirledikten sonra sıra toprağa gelir. Toprak testi işin zahmetli ama en önemli aşamalarından biridir. En azından toprağın Ph değerini kontrol edin. Piyasada toprak testi kitleri satılmaktadır. Toprağın ne kadar asitli ya da alkalik olduğunu pH değeri söyleyecektir. Bu değer ne çok yüksek ne de çok alçak olmalıdır. 6-7 aralığı ideal kabul edilir. Örneğin kireçli toprakların pH değeri yüksektir ve bu da bitkiler için elverişli bir ortam değildir. Eğer toprağın pH değeri 6.5 – 7.5 arasında değilse bitkiler topraktan kendilerine gereken besleyici maddeleri alamazlar. Toprağınızın mineral ve besin değerlerini de yine testlerle ölçebilirsiniz. Toprağınız kumlu, ağır killi, kayalık ya da en ideali kumlu balçık toprak olabilir. Ne olursa olsun toprağa gübre benzeri bir katkı yapmanız gerekiyorsa bunu en başından öğrenmiş olursunuz.



Yabani Otlar

Ankara Bahçe yeni kuruluyorsa büyük ihtimalle seçtiğiniz alan yabani otlarla kaplı olacaktır. Herhangi bir şey ekmeden önce bunların temizlenmesi gerekir. Çim ve otları temizlemeden toprağı işlemek için en iyi mevsim sonbahardır. Böylece yabani otlar kışın iyice temizlenmiş olur. Yine de bahar geldiğinde yenilerinin çıktığını görebilirsiniz. Mevcut bitkileri tamamen kaldırmak ya da üstünü örtmek en iyisidir.

Ankara’da Otları temizlemek kolay bir iş değildir. Yabani otları kaldırmak isterken iyi toprağı da eleme riski vardır. Eğer toprak iyi durumda diyorsanız otları olduğu gibi bırakıp üzerine bahçenizi kurmanız mümkün olabilir. Kalın gazete tabakalarını (8-10 yapraklı) bahçeye yayın ve ardından gazeteleri ıslatın. Islak gazetelerin serili olduğu bahçenin üzerini 10 – 15 cm yüksekliğinde iyi toprakla örtün. Gazeteler zamanla çözülecek ve yabani otlar zapt edilmiş olacaktır.



Bitki Seçimi

Ankara’da Sıra bahçeye ne ekmek istediğinize geldi ve işin bu aşaması beklenenden zor olabilir çünkü onca çeşide rağmen kendinizi sınırlamak zorundasınız. Sebze ekmeyi düşünüyorsanız, sevdiğiniz ve taze yemek istediğinizde hemen bulamadığınız bir ürünü seçin. Küçük bahçenize domates, biber, marul ekebilirsiniz. Çiçek konusunda ise sevdiğiniz renkleri baz almak işinizi kolaylaştırabilir. Bu konuda internette gördüğünüz resimler yerine bahçesi olan komşuların ne ektiğine dikkat etmek daha çok işinize yarar. Hangi çiçekler tutuyor, hangileri kolayca büyüyor ve bahçede nasıl görünüyorlar sorularına karşı komşu bahçeleri size iyi bir referans olabilir.



Bitki Ekimi

Ankara’da Bahçeyle boş vakitlerinizde uğraşacaksınız belki ama toprağa bitki ekmek için en iyi zaman kapalı havalardır. Toprağa ekeceğiniş çiçekleri ekmeden bir gün önce saksılarındayken sulayın. Bitkileri kökleri dışarıda güneş altında bekletmeyin. Kökleri ne çok derine ne de çok yüzeye gömmeyin. Çiçeğin saksısındaki derinliği dikkate alın. Çiçekleri toprağa sıkı sıkı gömmenize gerek yok. Suladıkça bitkiler yerlerine oturacaktır.

Bahçenize nasıl iyi bakacağınızın cevabı ise bir başka makalemizin konusu olsun.
Bahçe Dekorasyonu

Ankara’da Göz alıcı bir bahçe düzenlemek için kolları sıvadıysanız bahçenizde kullanabileceğiniz sayısız dekorasyon öğesi olduğunu bilmelisiniz. Çiçekler ve diğer bitkiler başta olmak üzere taşları, çeşmeleri, aydınlatma ürünlerini, bahçe mobilya ve aksesuarlarını kullanarak ortaya parmakla gösterilecek bir bahçe tasarımı koyabilirsiniz. Bahçenizin büyük ya da küçük olmasından çok nasıl bir planlama yaptığınız ve elinizdeki alanı nasıl değerlendirdiğiniz daha önemlidir.


   


Bahce-duzenlemeleri

Ankara’da Bahçeyi nasıl kullanacağınız aslında dekorasyonu planlarken önemli bir belirleyicidir. Bitkilerle uğraşmak istemiyorsanız ve sadece arada bir çıkıp hava alacaksanız, bitkilere daha az yer verip bunun yerine bahçeye bir çardak yaptırmak isteyebilirsiniz. Mangal yakmaktan hoşlanıyorsanız, bahçede mangal köşeniz olması önceliklidir. Bu nedenle bahçe dekorasyonuna girişmeden önce ‘bahçede neler yapmak istiyorum’ diye kendinize mutlaka sorun. Oturup sadece kitap okuyacağınız bir dinlenme köşesi size yetecekken bahçeye onlarca kişinin sığacağı bir oturma grubu yerleştirmeye çalışmayın.

Ankara’da Bitkiler: Bahçe dediğimizde genel olarak işe bitkilerle başlanır. Bu noktada önemli olan bahçenizin uzun süre çiçekli ve renkli görünmesini sağlayabilmek olacaktır. Bunun için yapmanız gerekense, farklı zamanlarda açan çiçekli bitkileri bir araya getirmek olabilir. Böylelikle baharda açan çiçekler yazın dökülmeye başladığında, yazın açacak diğer bitkiler, bahçedeki çiçekli görünümün sürmesini sağlayacaktır. Ayrıca tüm yıl yaprak dökmeyen çalı tipi bitkilerle bahçenizin her mevsim yeşil kalması da mümkündür. Ayrıca bitkileri ekerken, ne kadar güneş istediklerine bağlı olarak bir düzenleme yapmak gerekir. Bahçenin gölgeli bölümlerine fazla güneş sevmeyen bitkiler ekilebilir. Tüm gün güneş alan bölümlere ise fazlasıyla güneş seven bitkileri yerleştirebilirsiniz.

bahce-bitkileri

ankara bahçe Sulama: Bakımı kolay bahçe çiçekleri ekmiş olsanız bile, bitkiler mutlaka biraz su ve ilgi isteyecektir. Sulama için bahçede bir çeşme olması işinizi epey kolaylaştırır. Bahçenizi düzenlerken, sulama adımını ihmal etmeyin.

Ankara’da Çitler: Bahçe sınırlarını belirlemek hem düzenleme işini kolaylaştırır hem de bahçenizi korur. Dilerseniz mahrumiyetinizi sağlamak için dilerseniz yabancı hayvanların girmesini engellemek için, bahçe çitleri kullanışlı olur. Ahşap, beton, metal, alüminyum gibi pek çok farklı bahçe çiti malzemesi vardır. Yeşil, beyaz, toprak rengi, kiremit rengi ve ahşap rengi en çok kullanılan çit renkleridir.

Ankara’da Bahçeyi çiçeklerle ve bitkilerle doğanın küçük bir parçası haline getirdikten sonra, elbette bir yürüme yolu ile, çiçeklerin arasında rahat hareket etmenizi sağlamanız gerekir. İsterseniz patika görünümlü bir taş yol düzenleyebilir ya da düz ve daha geniş bir alanın çevresine bitkileri ekebilirsiniz. Bu biraz da bahçeyi nasıl kullanacağınıza bağlıdır. Eğer bahçede yemekli toplantılar olacağını düşünüyorsanız, çiçeklerden fedakarlık edip masa ve sandalyeleriniz için yer ayırmanız gerekir.

Ankara Dinlenme Köşesi: Eğer yemek masası için yeterince yeriniz yoksa, bahçenin keyfini çıkarmak için en azından bir dinlenme köşesi oluşturmak iyi olur. Bu bir sandalye ve masadan ibaret bir köşe olabilir ya da yalnızca bir oturma bankından faydalanabilirsiniz. Dinlenme bölümünü büyük saksılarla bahçenin kalanından ayırabilir, süsleyebilirsiniz.

aydinlatma-urunleri

Ankara Bahçede su: Doğadaki başlıca öğeleri bahçenize taşımanız, mekanı daha doğal ve böylece daha çekici hale getirir. Bahçeye su öğesini katmayı düşünebilirsiniz. Minik çeşmeler, fıskiyeler ya da ufak bir gölet gibi seçeneklerle suyu bahçeye taşımanız, sadece görüntüyü değil bahçedeki huzurun artmasını da sağlar. Büyük bahçelerde bir havuz için bile rahatlıkla yer açılabilir ama küçük bahçelerde daha pratik çözümlere ihtiyaç olur. Küçük fıskiye veya çeşme seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Ankara’da Aksesuarlar: Bahçe aksesuarı olarak en çok bitkilerden, salıncaklardan ya da çeşmelerden söz edilir ama aslında bahçeye farklı bir hava katmak için pek çok aksesuar seçeneği vardır. Büyük küpler, hamaklar, bahçe fenerleri, çeşitli heykeller, süs havuzları, tahta köprüler, çakıl taşları ve basamaklar da bahçe dekorasyonunda işinize yarayacaktır.

Ankara’da Aydınlatma: Akşam karanlık çöktükten sonra bahçenin kullanılmaz hale gelmesi yazık olur. Bu nedenle bahçede aydınlatma olması önemlidir. Ağaçlardan sarkan küçük lambalardan tutun, güneş ışığıyla çalışan LED ürünlere kadar pek çok bahçe aydınlatmas seçeneği vardır. Bahçenin büyüklüğüne göre direk tipi aydınlatma ürünlerinden ya da duvar apliklerinden faydalanabilirsiniz.

Aydınlatma ürünlerini yerleştirirken, rahat ve güvenli bir şekilde bahçede yürümenizi sağlayacak bir düzenleme yapmalısınız. Ayrıca dinlenme köşenizin de aydınlanması ve misafirlerinizle otururken rahat edebilmeniz gibi faktörler göz önünde tutulabilir. Tabii bu durum sadece önünüzü görmek için aydınlatma yapacaksınız demek değildir. Aydınlatma aynı zamanda atmosfer yaratmanın da başlıca yöntemlerinden biridir. Dekoratif bahçe aydınlatmaları ile, bahçenizi güzelleştirebilirsiniz.
Bahçe Peyzaj Örnekleri

Ankara Yeni bir eve taşındıysanız ve bahçeniz varsa havalar ısınana kadar bahçeyi düzenlemek aklınıza gelmeyebilir. Normal olarak yaşayacağınız ilk alan olan evin içinin, odaların düzenlenmesi vaktinizin çoğunu alacaktır. Ancak havalar biraz ısındıktan sonra bahçenizin değerini fark edip bu konuda bir şeyler yapmak isteyebilirsiniz.


   


Ankara’da Bahçe peyzajı için bu alanda hizmet veren profesyonel firmalardan yardım alabileceğiniz gibi bitkilerle ve toprakla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız kendinizde yapabilirsiniz. Tabii bunu belli bir büyüklüğe kadar olan bahçeler için söylüyorum. 80-90 metrekareden büyük alanlar için yardıma ihtiyacınız olabilir.


Ankara Bahçe peyzaj çalışmasına başlamadan önce kendinize yapacağınız işler ve satın almanız gereken malzemelerle ilgili olarak detaylı bir liste hazırlayın. Tabii bunun için öncelikle tasarımın nasıl olacağına karar vermeniz gerekiyor. Daha sonra bu listeyi kullanarak maliyet hesabınızı yapın ve işe başlayın. Düzenlemelerinizde size fikir açısından yardımcı olması için aşağıda bazı bahçe peyzaj örnekleri (küçük bahçeler için olanları) listeledik. Kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder