
En iyi toprak işleme biçimi nedir?
Bahçe için her zaman geçerli olduğu üzere cevap basittir: Duruma göre değişir! Sonbahardan bu yana topraktaki yabani otlar temizlenmemişse ve toprak bahçe çöpüyle kaplıysa ya da sonbahar veya kış sebzelerinin kalıntıları toprak üzerindeyse, ilk olarak her şey kaldırılarak veya gömülerek toprak temizlenmelidir. Kış için tarhlara yeşil gübreyi dikkatli bir şekilde saçmışsanız, aynı prosedür geçerlidir. Bunun aksine, bahçe toprağınız kışı temiz ve düzenli bir alan olarak geçirdiyse, Mart yaklaşırken yalnızca tırmıklanması gerekir. Yeni bellediğiniz alanlar ilk olarak yağmur görmeli ve tırmıklamadan önce toprağın oturması için 2 hafta beklemelisiniz. Tırmıklamadan sonra toprak biraz kurur kurumaz geniş bir tırmıkla (ör. ağaç bir tırmık) toprağı düzleyin, kalan kesekleri ayırın ve iyi tırnaklı bir tırmıkla hepsini ezin. Artık tarh alanı ekim ve dikime hazırdır.
Dikkat edilmesi gereken bazı önemli ayrıntılar

Bahçe kireci hem kumlu, hem de killi toprak için bir sorundur. Kumlu topraklar sık sık kireçsiz kalır ve bu nedenle de (kireç içeriğini korumak için) ilkbaharda yaklaşık 50 g/m2’den 100 hatta 150 g/m2’ye kadar bahçe kireci eklemeniz gerekir. Killi toprakların da kirece ihtiyacı olabilir. Genel olarak, bahçe toprağınızın besin durumu, gübrelenmesi gerekenler ve çok fazla gübre ilave etme riski yaşadığınız yerlere yeterince açıklık getirmek için bir toprak analizi gerekir (her üç yılda bir yapılması yeterlidir). Bahçe toprakları genellikle çok fosforludur. Dolayısıyla, fosfor da ilave eden bileşik bir gübre, toprağınızı aşırı gübreleyebilir ve tam olarak bir para israfıdır. Ayrıca, 100 g/m2 kirecin toprağınızı 1 puan daha alkali yapabileceğini de lütfen unutmayın. Gördüğünüz gibi, konu toprak olunca yaptığınız veya yapmadığınız şeyler bunu amaçlasanız da amaçlamasanız da diğer parametreleri değiştirebilir. Toprak karmaşık bir organizmadır; ince tanecikler olmakla kalmayıp küçük bir evren oluşturur! Bu nedenle de toprak bu kadar heyecan verici bir konudur. Sonuç olarak, yaptığınız veya yapmadığınız şeyler toprağınızı mahvedebileceği gibi, en sevdiğiniz bitkilerin ihtiyaçlarını tam olarak da karşılayabilir.
Bizler en sevilen bitkiler hakkında konuşurken, aşırı hevesli bahçıvanlar ilkbaharda bahçıvan aletleriyle, örneğin çalılıklar ve ağaçsı bitkileri eşelerken görülebilir. Yalnızca “yapmış olmak” için iş olsun diye çalışmayın. Sonuç olarak, toprak işi yaparken orman gülleri, frenk üzümleri veya kızılcık gibi yassı köklüler başta olmak üzere özellikle bahçe bitkilerinin köklerine ve ayrıca uzun yeşil otlar veya nane gibi sürgünleri olan çim ve çalıların yetiştiği alanlara çok fazla zarar verebilirisiniz. Bu, toprak işinin yüzeye yakın olan köklere zarar verebildiği bir durumdur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder